Venku mrzne, před Klikou je obvykle půl metru sněhu a nás vždy v tomto období ovane jižní vítr se vzkazem „Blíží se léto … plánujte tábory!“ a přes veškerou snahu čelit komerčním zprávám o šířícím se přihlašování na příměsťáky, přes snahu zachovat klidnou mysl a vyhlásit nabídku třeba až v dubnu, přes veškerou snahu odvrátit letní fičák a zaměřit se na zimní radovánky … podlehneme a nastane náročné období, plné hledání nových lektorů a instruktorů, protože ti z loňska jsou na VŠ nebo ještě neví, jak to všechno bude … vypisování termínů a míst konání a vůbec celé logistické plánování, aby to pak, až léto řekne už, vše klapalo jako po drátkách …

Je to náročně, místy i otravné, ale stojí to za to! Stojí to za mraky spokojených dětí, které se celý rok těší na léto s námi. Stojí to za všechny spokojené rodiče, kteří nám dají najevo, že to co děláme, děláme dobře a jsou za to rádi! Stojí to za to, že můžeme mít vliv na čas dětí a užít si s nimi nejkrásnější období roku – prázdniny!

Někdy nás napadne, jestli máme, co nabídnout … u nás nebudou děti každý den pomocí MHD na jiném místě Liberce obdivovat jeho památky, u nás nebude „nadupanej“ program v podobě – jeden den lasergame, druhý den výuka Aj, třetí den návštěva Dády Patrasové … máme my vůbec co nabídnout?

MÁME! Máme co nabídnout, ale ne všem, máme co nabídnout a máme na čem zakládat!

  1. Tábory (a programy) s Klikou jsou založené na individuálním přístupu, každé z dětí na táboře známe jménem a počet táborníků je omezen kvůli rodinné atmosféře. Je pro nás skutečně důležité, aby se děti v Klice cítily „jako doma“, věděly, kde jejich místo, měly v nás i v dalších vedoucích oporu a důvěru. Budujeme vztahy a tvoříme vazby a myslíme na bezpečné prostředí.
  2. V rámci táborů zapojujeme aktivity a hry na sebepoznání a seberozvoj a i když se jedná o volný čas, má každý účastník prostor se z každé situace něco naučit či vyzískat. A i když to někdy vypadá, že si děti „jenom“ hrály hry, ve skutečnosti se třeba právě učily jeden od druhého toleranci, pochopení, respektu, vlídnosti, trpělivosti nebo řádu a pravidlům. Takové důležité věci se těžko vidí …
  3. Smysluplně naplňujeme volný čas. Jsme hlavně volnočasová organizace a tudíž nelpíme na vědomostech a drilu. Naším úkolem je užít si s dětmi ten nejdůležitější čas, který mají a to je ten volný – někdy se prostě nemusí nic dít, nemusí se někam běžet, nemusí se stát třeba vůbec nic a přeci jen je to zábava. Hledáme smysl v tom, co děláme a vše máme promyšlené, někdy více, jindy méně – jet podle plánu umí každý, ale z plánu vyjet, když je potřeba? To je umění – to je kreativita.
  4. Všechny tábory (a programy) s Klikou jsou vedeny zkušenými lektory s příslušným vzděláním nebo bohatými zkušenostmi. Na táborech také dáváme možnost studentům pedagogické fakulty TUL pro plnění praxe, protože kde a kdy jindy si mají vyzkoušet svou budoucí práci než právě teď a tady. Můžete nám věřit, že je o vaše děti dobře postaráno a ani my bychom je nesvěřili nikomu, komu bychom nedůvěřovali (v podstatě i Klika vznikla proto, že se Věra Motyčková (zakladatelka) „bála“ svěřit své vlastní děti jiným vedoucím, a tak si raději založila vlastní organizaci :D)
  5. Využíváme prostředků zážitkové pedagogiky …u nás to není honba za „zážitky“ a lítý boj o to, co víc slíbíme -jump-aréna, fun-park, laser-games a další … U nás se program prožívá, zažívají se různé situace, hry, pocity a k nim i reflexe toho, jaké to bylo. A o tom jsou skutečné zážitky, jsou hluboko v nás a my na ně vzpomínáme, ať už v dobrém či zlém … my se samozřejmě snažíme o ty pozitivní a víme, že u nás na táborech mohou mít děti zdravých zážitků dostatek …
  6. Nové zkušenosti, jiné cesty … málo kdy sáhneme do šuplíku po něčem „hotovém“. Neumíme to, neumíme vzít program(…i kdyby rok starý, natož z roku 2004) a kompletně ho zopakovat. Je to pro nás náročné, chystat každý rok nové programy, a tak se to učíme. Uvědomujeme si, že každý rok přijdou jiné děti, vznikne jiné prostředí …a pak … přijdou nové nápady. V Klice se neopakujeme a dětem rok co rok nabízíme nové programy. Hledáme nové hry, pčístupyk dětem, motivace k činnostem, vytváříme originální pomůcky, prostředí, náměty i příběhy. Budíme zvědavost! Chceme být originální a chceme děti překvapovat, inspirovat. Nebráníme se novému, ale respektujeme tradice.
  7. Máme tradici. Klika oslavila v roce 2022 již 15 let existence – existence spolku, už před tím tu byla „neoficiální“ Klika a před tím? Před tím tu byl turistický oddíl, Skaut a další … Takže máme opravdu dlouholeté zkušenosti s vedením dětí, a i když se doba i děti neustále proměňují, i tak jim máme stále co nabídnout, protože hrát si a objevovat svět chce každé dítě!
  8. A v neposlední řadě – děláme to rádi… vypadá to banálně, ale věřte nebo ne, je spousta organizací, které dělají tábory z podstaty, které nebaví dělat něco s dětmi a nebo v nejhorším případě vidí v táborech potenciál pro svůj osobní zisk, a tak je dělají…. no asi víte proč 🙂 My v Klice připravujeme každý tábor s nadšením, těšíme se na děti, těšíme se na čas s nimi a jsme opravdu vděční za každou důvěru rodičů, kteří nám své děti svěří.

Takže? Ano! Máme co nabídnout! A i letos jsme, ovanutí jižním vánkem, připravili širokou nabídku letních táborů pro děti a jejich rodiče! Těšíme se na léto! Těšíme se na prázdniny … a teď hurá odhrabávat sníh!

Kategorie: Blog

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *