Tak zní pravidlo, které pravidelně slýcháme od dětí první den tábora, když společně vymýšlíme, co je napadá jako pravidlo tábora, aby nám tu všem bylo dobře. Někdy je až zvláštní, jak tyto pravidla platí nejen na táboře, ale i v životě … aneb odpadky patří do koše, aby nám tu bylo dobře …

Každoročně pořádáme v Liberci tábory v ZOO, ty jsou určené zejména dětem, které mají zájem o přírodu a o zvířata. V rámci programu každoročně zahrnujeme i aktivity podporující ZOO, při kterých jsou děti platné a svou činností Zoologické zahradě v Liberci nějak pomohou. Za poslední roky se nám nejvíce osvědčilo pomoct ZOO sbíráním odpadků v jejím okolí.

Naše Liberecká zoologická zahrada se nachází v malebném zákoutí Lidových sadů a naproti jejímu vchodu začínají lesní cesty vedoucí do Jizerských hor. Přilehlý les, který ZOO takřka obklopuje, je nejen plný turistů a lesních cestiček, ale právě i nežádoucích skládek či jen tak odhozených odpadků. V rámci programu tak děti vedeme k zodpovědnosti za své činy a čištění přírody.

Společně s dětmi se vydáváme na vybrané místo v okolí ZOO a s hygienickými rukavicemi a pytli se pustíme do úklidu, kterým odlehčíme nejen přírodě, ale pomůžeme i ZOO Liberec, aby se za své okolí nemusela stydět před návštěvníky. Děti jsou předem poučeny o bezpečnosti při této aktivitě, a pokud narazí na něco nebezpečného (sklo, stříkačky …) nejprve o tom informují vedoucího tábora, před tím než onu věc seberou a hodí do pytle. Každý rok, i když by tomu člověk někdy nevěřil, jsou pytle plné za pár minut a nálezy jsou často ojedinělé… rám z kola, lopaty či hrábě, pneumatiky, ale i nábytek je při čištění lesa na denním pořádku. I letos tomu nebylo jinak a dětem se podařilo na 5. táborových turnusech nasbírat 6,5 pytle s obsahem 120 litrů – celkem tedy 780 litrů odpadků + další předměty, které se do pytlů nevešly.

I když se tato aktivita občas nesetkává s nadšením rodičů, rádi ji s dětmi realizujeme … pocit toho, že jsou pro společnost platné a že jejich činy mají smysl, mají na závěr vždy pozitivní odezvu od dětí.

V letošním roce, jsme se navíc touto aktivitou zapojili do 4. ročníku soutěže „Vyčisti les 2022“

Proč jsme se zapojili?
Protože jsme byli osloveni marketingovou agenturou Get Found se soutěží „Vyčisti les!“ a tím, že aktivity se zaměřením na čištění lesa organizujeme každoročně během táborů, rozhodli jsme se zapojit. Stránka soutěže: vycistiles.cz

Jak jsme se zapojili?
Během uklízecí akce na 5. turnusech ZOO táborů 2022 jsme vytvořili fotky a vymysleli krátký text o tom, kde jsme byli a co všechno jsme nasbírali. Snad tím inspirujeme i někoho z vás.

Co můžeme vyhrát?
Díky agentuře GetFound.cz, která soutěž pořádá, můžeme získat peníze od partnerů
soutěže na vybavení našeho zařízení. Partnery soutěže jsou:
Astratex.cz – spodní prádlo a plavky pro děti, ženy a muže – 5000 Kč
Bezvaplenky.cz – plenky, hračky a potřeby pro maminky – 5000 Kč
Cashbot.cz – peníze pro podnikatele – 5000 Kč
Frutiko.cz – dárky z ovoce a čokolády, kytice a dorty – 5000 Kč
Invia.cz – zájezdy a dovolené po ČR a za hranice – 5000 Kč
MKLůžkoviny.cz – povlečení, prostěradla a vše do bytu – 5000 Kč
Pravebio.cz – bio a šetrné produkty pro celou rodinu – 5000 Kč
Rigalli.cz – čokolády, cukrovinky a slané lahůdky – 5000 Kč

Kategorie: Blog

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *